Slide show

Torrent: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Torrent και P2P δίκτυα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Torrent και P2P δίκτυα , ειναι παράνομο να τα χρησιμοποιήσετε ???
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Παρακάτω θα βρείτε διάφορες απόψεις τις ποίες φιλοξενούμε για λογούς άσκησης κρητικής , και ενημέρωσης χωρίς να σημαίνει ότι συμεριζόμαστε και συμφωνούμε με τις απόψεις αυτές.
Ο ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΌΣ ΕΊΝΑΙ ΣΤΗ ΦΎΣΗ ΚΆΘΕ ΠΛΆΣΜΑΤΟΣ ΕΠΆΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ. ΑΝ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΌΜΑΣΤΑΝ, ΚΑΜΊΑ ΠΡΌΟΔΟΣ, ΚΑΜΊΑ ΕΠΙΣΤΉΜΗ, ΚΑΜΊΑ ΚΟΥΛΤΟΎΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΧΕ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΊ.
 

Ο διαμοιρασμός είναι δικαίωμα και είναι στην φύση μας.
Τίποτε δεν είναι παράνομο, τίποτε δεν είναι ανήθικο. Οι μόνοι παράνομοι και ανήθικοι, είναι οι πολυεθνικές που ζουν στον δικό τους παραλογισμό του πλουτισμού και της βιομηχανοποίησης της διασκέδασης.
Οι ανήθικοι και οι αισχροί, είναι τα πιόνια των πολυεθνικών που με κρατικές στηρίξεις και νομοθετήματα καταδυναστεύουν το αυτονόητο, τρομοκρατούν και φυλακίζουν. Καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτοί που πρωτίστως επικαλούνται αυτά.
Αυτοί είναι οι ψεύτες, αυτοί είναι οι ανήθικοι, αυτοί και οι εγκληματούντες.
Κλείστε τα αυτιά σας στην προπαγάνδα και δείτε το καθαρά:

Το μονοπώλιο των πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε άμεση σύγκρουση με τις πολιτικές ελευθερίες.
Μιλούν αυτοί, οι
 έχοντες, για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιώματα. Πείτε μου εσείς, υπερασπιστές των πνευματικών δικαιωμάτων, πόσο ηθικό είναι να καταδικάσεις έναν ανήλικο, μια έγκυο μητέρα, έναν μη αρτιμελή άνθρωπο, επειδή διαμοίρασαν κάποια ποπ τραγούδια, μια ταινία, λίγη μουσική;
Με τα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες, δημιουργούν οικονομικές κρίσεις και επιβάλλουν στους ανθρώπους καθεστώς τρομοκρατίας και έμμεσης σκλαβιάς: Πώς οι πατέντες δημιουργούν πληθωρισμό, κρίσεις και “δούλους”!
Να ξεκαθαρίσω πως στηρίζουμε τον μικρό και ανεξάρτητο παραγωγό/μουσικό και είμαστε ενάντια σε κάθε πολυεθνική και στους υπάλληλους της, είτε αυτοί είναι κυβερνώντες, είτε "αρμόδια" διαπλεκόμενα όργανα. Αχυράνθρωποι δηλαδή.
Σαν osarena και σαν άνθρωποι, πιστεύουμε πως όλα είναι κοινά και έχοντας αντιληφθεί εδώ και καιρό, πως το διαδίκτυο, όπως και όλες οι υπόλοιπες ελευθερίες μας, βρίσκονται υπό αφανισμό, περνάμε σε μια νέα εποχή, όπου ένα μεγάλο μέρος της αρθρογραφίας μας, θα έχει να κάνει με το διαδίκτυο που δεν γνωρίζουν οι πολλοί. Με το πως παρακάμπτουμε παρόχους και απαγορεύσεις. Για το πως διαμοιραζόμαστε αυτά που θέλουμε, όποτε θέλουμε. Πως διαφυλάσσουμε με όλα αυτά την ανωνυμία μας και άλλα πολλά, προκειμένου να παρακάμπτουμε περιορισμούς και απαγορεύσεις.
Ότι είναι "νόμιμο και ηθικό", για τους έχοντες την εξουσία, είναι ανήθικο και αναίσχυντο για εμάς. Διαμοιράζουμε γνώση, δεχόμαστε αυτή την γνώση αλληλεπιδρώντας και αυτό δεν είναι καθόλου ανήθικο. Θέλετε ένα απλό παράδειγμα, για το πως μπορεί να κλείσει μια σελίδα που ενοχλεί, με πρόσχημα τα πνευματικά δικαιώματα;
Ας πάρουμε για παράδειγμα το osarena και ας υποθέσουμε πως έχουμε κάνει κάποιο άρθρο για μια εφαρμογή. Στο τέλος αυτού του άρθρου, παραθέτουμε και ένα βίντεο από τον δημιουργό της εφαρμογής, ο οποίος στην παρουσίαση του έχει και ένα "μουσικό χαλί".
Αν αυτό το μουσικό κομμάτι, έχει αυστηρά πνευματικά δικαιώματα, απαγορεύοντας την ακρόαση και παρακολούθηση του στην χώρα μας, μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο ρεκόρ, να κατέβει κάτω ολόκληρη η σελίδα και φυσικά να επακολουθήσουν και νομικές συνέπειες.
Η επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων, των υποστηρικτών των νομοθετημάτων (ή πράξεων "νομοθετικού περιεχομένου", σε φασίζουσες "δημοκρατίες"), μπορεί σταδιακά, να μαυρίσει ολόκληρο το επιφανειακό διαδίκτυο. Οτιδήποτε ενοχλεί, θα παύει να υπάρχει.
Έτσι απλά, στο πρόσχημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι αυτό δημοκρατικό, αγαπητοί απόγονοι του Περικλέους και όλων εκείνων που επικαλείστε πως έδωσαν την δημοκρατία στον κόσμο;



Ξεκινώντας από την χώρα μας ο περιβόητος νόμος 2121/93 περιγράφει το καθεστώς που υπόκεινται οι πνευματικές δημιουργίες ενώ με βάση αυτόν τον νόμο υπάρχει έλεγχος και σε ιστοσελίδες για αντίστοιχο υλικό (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι υπότιτλοι). Υπήρξε δε και περίπτωση κλεισίματος ιστότοπου.
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην πλειάδα σχετικών νόμων με “όμορφα” αρκτικόλεξα που, η εφαρμογή τους ξεφεύγει από τα στενά όρια της “πειρατείας”.
Αυτά, με αφορμή την κίνηση της ΑΕΠΙ, να προχωρήσει δικαστικά με τους παρόχους, προκειμένου να ban-άρει κάποιες σελίδες διαμοιρασμού, ανοίγοντας παράλληλα και τον δρόμο (με το δεδικασμένο), για να μπορεί ο κάθε ψυχάκιας τηλεβιβλιοπώλης ή μη, επειδή έχει την δύναμη, να κλείνει όποια σελίδα αντίκειται στην άποψη του. Θα δίνει το δικαίωμα σε κάθε φασίζουσα και μη εκλεγμένη (τρικομματικής ή άλλης μορφής) κυβέρνηση, να καταστέλλει, όποια φωνή, είναι αντίθετη σε αυτήν.
Δεν θα κάνουμε παραπάνω ανάλυση, έχει ήδη συμβεί κατά κόρον και τα ακόλουθα άρθρα, θα μπορέσουν να λύσουν πολλές απορίες σας στο θέμα:


Πρέπει, οπωσδήποτε να δείτε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη και τα ακόλουθα, εξαίσια ντοκιμαντέρ, σχετικά με το θέμα:
  1. TBK-AFK: Tο ντοκιμαντέρ για το Pirate Bay
  2. Steal This Film II: Ενα ντοκιμαντέρ για το κίνημα κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας
  3. Hackitat: Ένα documentary για τους πολιτικούς (χ)ακτιβιστές
Και όλα αυτά, ενώ βρισκόμαστε κάτω από μια εντελώς φασιστική κατασταλτική επιβολή ελέγχου, φίμωσης και τρομοκράτησης του διαδικτύου και της πραγματικής ζωής, με το Computer Fraud and Abuse Act –CFAA, το Νομοσχέδιο περί Απάτης και Κατάχρησης Υπολογιστών τον χειρότερο νόμο στον τομέα της τεχνολογίας. Και δυστυχώς, κανείς δεν μιλάει και δεν αναφέρεται (ούτε και) σε αυτό..
Κρατάμε ζωντανή την μνήμη του Aaron Swartz και του Μανιφέστου Αντάρτικου Ανοικτής Πρόσβασης, συμπαραστεκόμαστε στον Julian Assange του WikiLeaks, στην ομάδα του PirateBay που βρίσκονται στην φυλακή ως εγκληματίες και ενώνουμε τις φωνές μας, με τις υπόλοιπες που ζητούν την άμεση απελευθέρωση και δικαίωση τους, ενώ απαιτούμε την άμεση επαναφορά των ιστοσελίδων διαμοιρασμού αρχείων που έκλεισαν.
Κρατήστε το ακόλουθο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ TPB-AFK, καθώς αποτελεί ατράνταχτο σημάδι πως η αντίσταση μπορεί και πάντα θα συνεχίζεται, ο διαμοιρασμός δεν θα πάψει να υπάρχει:
Είναι η ημέρα πριν αρχίσει η δίκη. Ο Fredrik πακετάρει έναν υπολογιστή σε ένα σκουριασμένο παλιό Volvo. Μαζί με τους συν-ιδρυτές του PirateBay, αντιμετωπίζει αξιώσεις 13 εκατομμυρίων δολαρίων, για βλάβη που υπέστη το Χόλλυγουντ. Η υπόθεση αφορά -για μία ακόμη φορά- περίπτωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Fredrik βρίσκεται καθ’ οδόν για να εγκαταστήσει ένα νέο υπολογιστή στη μυστική αίθουσα του διακομιστή. Εκεί όπου «κρύβεται» η μεγαλύτερη ιστοσελίδα, στον κόσμο, διαμοιρασμού αρχείων.
Όταν ο χάκερ Gottfrid, αυτό το «παιδί θαύμα», ο ακτιβιστής του διαδικτύου Peter και ο σπασίκλας -όπως τον αποκαλούν- του ιντερνέτ Fredrik κριθούν ένοχοι, θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της ζωής offline˙ μακριά από το πληκτρολόγιο. Αλλά, κάπου στο βάθος, κάπου απομονωμένα, μέσα σε σκοτεινά κέντρα δεδομένων, μυστικοί υπολογιστές, ήσυχα και αθόρυβα συνεχίζουν να αντιγράφουν και να αναπαράγουν αρχεία!
Και μια μικρή αναδρομή, στον πόλεμο κατά του PirateBay, της μεγαλύτερης υπηρεσίας διαμοιρασμού στο διαδίκτυο, προκειμένου να γίνει πλήρως αντιληπτό, το μέγεθος του κατασταλτικού μηχανισμού που κινήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Βλέπετε το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα και ό,τι συμβαίνει οπουδήποτε, μας επηρεάζει όλους, όπου και αν βρισκόμαστε και άμεσα:
Σαφέστατα, είναι εξαντλημένο, όσον αφορά εμάς, το θέμα πειρατείας και του όλου κυκλώματος με τις πατέντες, οι οποίες αποτελούν ένα δυνατό όπλο του συστήματος, οπότε ας περάσουμε στην ουσία... Έχουμε ήδη δει, σε προηγούμενο μας άρθρο, για όλες αυτές τις εφαρμογές που επιτρέπουν αυτή την διαδικασία του διαμοιρασμού, το τι είναι P2P, Torrents και βασικές πληροφορίες για αυτά, οπότε τα πρώτα σκέλη του θέματος, έχουν καλυφθεί πλήρως:
Να σημειωθεί ακόμα, πως πλέον έχουμε περάσει στην εποχή των Magnet Links, ως εξέλιξη των γνωστών ως τώρα αρχείων torrents, ώστε να γίνει αντιληπτό πως η ανάπτυξη στο όλο θέμα, είναι συνεχής, ασχέτως του τι επιθυμούν οι γραβατοφόροι των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων. Άλλο παράδειγμα ο Tribler, ο νέος Anti-Piracy BitTorrent client.
Έχοντας λοιπόν, επιλέξει την εφαρμογή Torrent που μας βολεύει, ας δούμε και μερικά από τα καλύτερα Torrent Sites που υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν είναι μια εύκολη δουλειά, καθώς σε αυτές τις σελίδες υπάρχουν τα πάντα και φυσικά και κακόβουλο λογισμικό.
Αποφύγαμε σίγουρα, κάποιες σελίδες, οι οποίες άμα την επίσκεψη τους, τοποθετούν malware ή χρησιμοποιούν διάφορες κρυφές και μη αντιληπτές τεχνικές παρακολούθησης και επικεντρωθήκαμε σε αυτές που έχουν καλή φήμη, ταξινομημένο υλικό και σε γενικές γραμμές καλό διαμοιρασμό.
Πρέπει φυσικά, να γίνει αντιληπτό, πως όλα αυτά είναι σχετικά, οπότε κινηθήκαμε κυρίως εμπειρικά.



Ιστοσελίδες Διαμοιρασμου -Torrent/P2P Sites:

-Αρχίζοντας λοιπόν, με αυτές τις σελίδες, πρώτα απ' όλα θα βάλουμε στην λίστα αυτές (κυρίως, ελληνικής "προέλευσης") που επιθυμεί να ban-άρει η ΑΕΠΙ.
Ακόμα και να μην τις γνωρίζει κάποιος όλες, είναι προφανές, πως πρόκειται για αυτό που θέλουμε, από το γεγονός και μόνο, πως δεν είναι επιθυμητές στην ΑΕΠΙ: :)
  1. greek.to
  2. greek-team.cc
  3. p2planet.net
  4. tsibato.info
  5. greekddl.eu
  6. greek-best.com
  7. kat.ph
  8. isohunt.com
  9. 1337x.org
  10. h33t.com
Και θα συνεχίσουμε, με μια ακόμα λίστα αντίστοιχων υπηρεσιών, οι οποίες στηρίζονται στην ανταλλαγή αρχείων και αποτελούν μια καλή αρχή, στο να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Προφανώς είναι περιττό, να αναλύσουμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε μιας σελίδας, έτσι κι' αλλιώς η όλη λειτουργία τους, έχει τον ίδιο στόχο και σκοπό.
Με εξαίρεση το PirateBay, η σειρά των υπολοίπων είναι σχεδόν τυχαία, καθώς τα είχα έτσι κι' αλλιώς άτακτα "τακτοποιημένα". Να λάβετε ακόμα υπόψη πως άλλα είναι απολύτως δωρεάν, μερικά θέλουν εγγραφή, άλλα όχι, άλλα παρέχουν έναντι αντιτίμου έξτρα υπηρεσίες, άλλα είναι μόνο έναντι αμοιβής, άλλα βασίζονται αποκλειστικά σε διαφημίσεις, μα άπαντα απαιτούν ισομερή διαμοιρασμό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κάτω από ένα προς ένα:
Η μεγαλύτερη αξία στον χώρο. Από το 2003 δουλεύει αδιαλείπτως, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και προσφέροντας στους ανθρώπους, τον διαμοιρασμό. Από άνθρωπο σε άνθρωπο...
Από το 2009, επίσης σταθερή αξία και μάλιστα υπό διωγμό από τους ιταλικούς providers.
Υπήρξε το μεγαλύτερο BitTorrent meta-search engine για πολλά χρόνια. Σε αντίθεση με τις άλλες ιστοσελίδες που εμφανίζονται στη λίστα Torrentz δεν φιλοξενεί οποιαδήποτε αρχεία torrent, θα ανακατευθύνει απλά επισκέπτες σε άλλα μέρη στο διαδίκτυο. Το site χρησιμοποιεί διάφορα domain names με την κατάληξη .eu.
Πριν από δύο χρόνια (2011), το Isohunt έγινε η πρώτη μηχανή αναζήτησης και αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα φίλτρο (λέξη-κλειδί) που παρέχεται από την MPAA. Παρά την οπισθοδρόμηση αυτή, το Isohunt συνεχίζει να περιλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων τα torrent sites του κόσμου. Το Isohunt αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ξεφορτωθεί το φίλτρο μέσα από δικαστικές διαδικασίες.
Μια σελίδα που βρισκόταν πάντα στις πέντε κορυφαίες διαμοιρασμού torrents. Αυτή η επιτυχία δεν πέρασε απαρατήρητη στους γραβατοφόρους των RIAA και MPAA που έχουν ανακηρύξει το ExtraTorrent ως ένα από τα κορυφαία μνημεία των πειρατών πρόσφατα.
Σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές torrent διανομή το EZTV είναι μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε περιεχόμενο μόνο τηλεοπτικό. Ήταν ένας από τους νεοεισερχόμενους πέρυσι (2012), αν και έχει παρουσία για περισσότερο από 7 χρόνια, και είναι σχετικά δημοφιλής μεταξύ των Αυστραλών.
Λόγω της εστίασής της στην τηλεόραση-το περιεχόμενο της κυκλοφορίας του EZTV ποικίλλει σύμφωνα με τις TV-seasons. Περιλαμβάνει κάποια διαμάντια από τηλεοπτικές σειρές.
Το BitSnoop, είναι ένας από τους μεγαλύτερους BitTorrent indexes, υποστηρίζοντας την στιγμή της συγγραφής αυτού του άρθρου, περισσότερα από 19,110,421 αρχεία torrent. Η επισκεψιμότητα του site συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά, όπως και τα διάφορα DMCA που λαμβάνει.
Με διάφορα σκαμπανεβάσματα, ήταν πάντα στα δέκα δημοφιλέστερα Tοrrrent sites, με αυξημένη αυτή την στιγμή επισκεψιμότητα η οποία σίγουρα θα οφείλεται και στην πρόσφατη απόφαση των δικαστικών αρχών της ιταλίας, προκειμένου να το μπλοκάρουν.
Το H33T έχει εδώ και πολλά χρόνια και έχει δημιουργήσει μια ειδική βάση χρηστών, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία. Παρά τις επιθυμίες της μουσικής βιομηχανίας, η σελίδα δεν έχει, ακόμα, αποκλειστεί από τυχόν δικαστικές αποφάσεις. Η σελίδα απασχόλησε την επικαιρότητα, προς το τέλος του 2012, όταν οι ιδρυτές της, πήραν μια κάθετη στάση εναντίον των διάφορων copyright takedown requests που δέχονταν.
Το eedPeer είναι μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων με πάνω από 3 εκατομμύρια αρχεία torrent. Η διεπαφή αναζήτησης είναι απλή και το cloud map του, βοηθάει στον εύκολο και ταχύ εντοπισμό, αυτών που ψάχνει ο καθένας. Ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και μουσική, έχουν τον πρώτο λόγο.
Με πάνω από 6 εκατομμύρια αρχεία torrent στον κατάλογό του, αυτό το site θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος torrent index στο διαδίκτυο σήμερα. Για να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε το τεράστιο μέγεθος της βάσης δεδομένων του, το TorrentDownloads δημοσιεύει επίσης ένα φίλτρο για να δείτε μόνο τα torrents που έχουν περάσει τη δοκιμή επαλήθευσης (verification testing).
Το Torlock είναι μια ιδιαίτερη σελίδα. Οι χρήστες καταβάλλουν ένα αντίτιμο, αν θέλουν, για την αποκάλυψη πλαστών torrents, τα οποία και καταγγείλουν στην κοινότητά, κάνοντας τα γνωστά σε όλους. Σε έναν κόσμο γεμάτο ψεύτικα αρχεία, αυτό είναι μια τεράστια υπηρεσία. Αν είστε τακτικός downloader, και έχετε κουραστεί από άδικα downloads και δόλια αρχεία, αξίζει να δοκιμάσετε το Torlock.
Η υπηρεσία αυτή, ισχυρίζεται ότι φιλτράρει κακά torrents, ιούς, DRM locks, κωδικούς πρόσβασης, καθώς και fakes και μέχρι κάποιου σημείου τα καταφέρνει μια χαρά.
Μια πολύ καλή P2P σελίδα, για εύρεση μη αγγλόφωνων ταινιών, καθώς περιλαμβάνει πλήθος ταινιών και σειρών από την ευρώπη και γλώσσες αυτής της ηπείρου (ανάμεσά τους και ελληνικό υλικό).
Με πάνω από 2,5 εκατομμύρια torrents, το FullDLS είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικτυακούς τόπους αναζήτησης torrent σήμερα. Ωστόσο έχει ένα πολύπλοκο σύστημα αναζήτησης που βασίζεται στα διαφημιστικά baner του και θέλει χρόνο η εξοικείωση μαζί του.
Καθαρά ελληνικός τράκερ και δημιουργήθηκε με σκοπό την συγκέντρωση και τον διαμοιρασμό οπτικοακουστικού υλικού του οποίου το περιεχόμενο ή/και ο τρόπος δημιουργίας αντιστρατεύονται στον κυρίαρχο λόγο και αμφισβητούν το υπάρχον από μια ριζοσπαστική σκοπιά.
Στόχος της δημιουργίας του είναι να αποτελέσει ένα συμμετοχικό κόμβο διανομής υλικού που συμπυκνώνει ή προβάλει την εμπειρία των κοινωνικών αγώνων, την ελεύθερη έκφραση και τη συλλογική δημιουργία. Κάποιες ακόμα, αξιόλογες σελίδες Torrent/P2P, με πολύ υλικό, δημοφιλέστερες κυρίως στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, είναι και οι ακόλουθες:
Σίγουρα η λίστα, δεν σταματάει εδώ, ωστόσο, τα παραπάνω θεωρούνται από τα αξιόλογα του είδους και δεν υπάρχει περίπτωση, να μην καλύψουν τον οιονδήποτε, ό,τι και να ψάχνει. Με μια αναζήτηση, μάλιστα στα πρόσθετα (addons) του browser σας, θα βρείτε και κάποια πρόσθετα, τα οποία, συνεργάζονται με Torrent files ή συμβάλλουν στην αναζήτηση.
Θα πρέπει ωστόσο, να δώσετε λίγο προσοχή σε αυτά, να μην εγκαταστήσατε οτιδήποτε βλέπετε και πάνω απ' όλα να λάβετε υπόψη, τα σχόλια των χρηστών, κάτω από κάθε σχετικό addon (θα κάνουμε προσεχώς, ένα άρθρο με κάποια αξιόλογα, από αυτά). Nα προσθέσουμε, πως μια καλή αρχή, για υπότιτλους στα ελληνικά, θα βρείτε στο SubZ.



ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ:

Πρέπει να λάβετε ΣΟΒΑΡΑ υπόψη σας, κάποιους κανόνες που υφίστανται όσον αφορά τον διαμοιρασμό. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να γίνει σαφές πως πρόκειται για μια συμμετοχική υπόθεση.
Είναι σημαντικό, να καταλάβουμε και να μη ξεχνάμε, πως τα αρχεία δεν βρίσκονται σε κάποιον τεράστιο σκληρό δίσκο που είναι μόνιμα συνδεδεμένος στο ίντερνετ, αλλά στους προσωπικούς υπολογιστές των χρηστών του τράκερ (της υπηρεσίας που παρέχει το σχετικό αρχείο torrent. Αυτές δηλαδή που μόλις παρουσιάσαμε).
Όταν αρχίζει η διαδικασία του download, ουσιαστικά αντιγράφουμε αυτό το αρχείο από τους σκληρούς δίσκους των διαφόρων χρηστών που βρίσκονται στον ίδιο τράκερ.
Από ποιους θα κατεβάσουμε, το κανονίζει ο tracker με βάση κάποια στοιχεία (για παράδειγμα το πόσο εύρος ζώνης (bandwidth) έχει ο κάθε χρήστης).
Με το που αρχίζει η διαδικασία του κατεβάσματος, αυτόματα το πρόγραμμα που έχουμε, αρχίζει να στέλνει το μέρος του αρχείου που έχουμε κατεβάσει και σε άλλους χρήστες που ίσως ξεκίνησαν να το κατεβάζουν μετά από εμάς.
Με αυτόν τον τρόπο, το εύρος ζώνης του δικτύου χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και είναι προφανές ότι το ΒitΤorrent λειτουργεί καλύτερα όσο μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των χρηστών. Δεν διανοείται να μιλάμε για συμμετοχικότητα, αν δεν πράξουμε το ίδιο με αυτό που λάβαμε.
Πιο απλά, αν πήραμε, μια φορά ένα αρχείο, ΠΡΕΠΕΙ να το διαμοιράσουμε μια τουλάχιστον φορά ολόκληρο. Το 100% αυτού που λάβαμε, το διαμοιράζουμε επίσης στο 100%. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, με την ολοκλήρωση του κατεβάσματος ενός αρχείου, να μην διαγράψουμε το τόρρεντ από τον BitTorrent Client, ώστε να επιτρέψουμε τον γρηγορότερο διαμοιρασμό του και σε άλλους χρήστες που το ζητούν.

Σχετικά με την ασφάλεια:

Είναι κοινώς γνωστό, μα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό, πως οι έννοιες διαδίκτυο και ανωνυμία (για μια ισχυρή ανωνυμία, απαιτείται θέληση και κόπος) δύσκολα συμβιβάζονται.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το πρωτόκολλο BitTorrent (και άλλα), δεν έχει σχεδιαστεί με στόχο την ανωνυμία αυτών που μετέχουν και κάνει χρήση των IP διευθύνσεων τους (σε πολλές εφαρμογές, θα έχετε δει και τα εικονίδια με τις σημαίες από τις χώρες που προέρχεται ο κάθε χρήστης, δίπλα από την IP του).
Η διεύθυνση IP είναι ο μοναδικός αριθμός που αποδίδεται από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου (I.S.P) σε έναν υπολογιστή όταν συνδέεται στο ίντερνετ για να μπορεί να λαμβάνει και να αποστέλλει δεδομένα. Ο κάθε τράκερ, προκειμένου να συνδέσει δυο χρήστες που ανταλλάζουν αρχεία, πρέπει και να γνωρίζει τις IP διευθύνσεις τους και να γνωστοποιεί στον έναν τη διεύθυνση του άλλου.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικτυακή ταυτότητα ενός χρήστη του τράκερ είναι διαθέσιμη τόσο στους διαχειριστές του τράκερ ό και στους υπόλοιπους χρήστες που ανταλλάζουν αρχεία μαζί του, πρακτικά δηλαδή σε όλους! Έτσι είναι εύκολο για κάποιον που θέλει να εντοπίσει τις IP διευθύνσεις των χρηστών ενός τράκερ να μπει σαν ένας άλλος χρήστης στο δίκτυο και να κατεβάσει υλικό από αυτούς.
Ο μόνος βέβαια που μπορεί να κάνει την ταυτοποίηση του χρήστη μέσω της IP διεύθυνσης του είναι αυτός που του την έδωσε, δηλαδή ο παροχέας της σύνδεσης στο ίντερνετ.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για την συντριπτική πλειοψηφία των p2p πρωτοκόλλων ανταλλαγής αρχείων. Τα p2p δίκτυα, που χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογραφία, και προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στη προστασία της ανωνυμίας των χρηστών (για παράδειγμα το Freenet) υστερούν, προς το παρόν, σε λειτουργικότητα και περιορίζονται σε ένα μικρό κοινό.
To όλο πρόβλημα που αποτελεί σκόπελο για τους γραβατοφόρους, είναι η ταύτιση της IP, με τον κάτοχο. Αυτό, είναι κάτι που σήμερα μπορεί να καταρριφθεί εύκολα, καθώς η χρήση μιας IP, μπορεί να γίνει εκούσια η ακούσια και από τρίτους, χωρίς γνώση του κατόχου της. Ο CAS, που αναφέραμε πριν, ήρθε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο: Για να ταυτίσει χρήστη με IP. Ένα ακόμα στοιχείο, σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί και η Media Access Control (MAC) που είναι ένας δεκαεξαδικός σειριακός αριθμός ο οποίος είναι και μοναδικός για κάθε δικτυακή συσκευή σε όλο τον πλανήτη (μπορείτε ωστόσο, με κάποιες τεχνικές, να κάνετε απόκρυψή του, αν θέλετε, ακόμα και από το boot του υπολογιστή σας. Φυσικά, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στην συσκευή σας Android).
Μέρος των παραπάνω, μπορεί να παρακαμφθεί, με χρήση κάποιου VPN, προσφέροντας μια ισχυρή ανωνυμία, έναντι των άλλων χρηστών στο διαδίκτυο.
Οι VPN (Virtual Private Network) συνδέσεις γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες για αυτούς που θέλουν υψηλότερο βαθμό ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Βλέπετε, με το VPN όλη η διαδικτυακή μας κίνηση κρυπτογραφείται, με αποτέλεσμα η περιήγηση στο World Wide Web να είναι πάντα ασφαλής ανεξάρτητα ή όχι αν χρησιμοποιείται ssl security.
Έτσι ακόμα κι αν είστε ένας συνηθισμένος χρήστης του διαδικτύου ή ένας heavy torrent downloader user, μπορείτε να δοκιμάσετε το VPN -τόσο για να αποκρύψετε τα ευαίσθητα δεδομένα σας από τα μάτια των άλλων (ISPs, Googlebots κλπ), όσο και να κάνετε bypass τους όποιους γεωγραφικούς περιορισμούς (πχ να δείτε μια σειρά του ABC online, την στιγμή που μεταδίδεται στις ΗΠΑ).
Και αυτές οι διαδικασίες, έχουν απλοποιηθεί σημαντικά, προκειμένου να είναι προσιτές από τις μάζες και πιο κάτω, μπορείτε να δείτε κάποια σχετικά παραδείγματα:
Είναι ακόμα σημαντικό, να γνωρίζετε πως το οποιοδήποτε ban-άρισμα παρόχου σε συγκεκριμένες σελίδες διαμοιρασμού, μπορεί να αντιπαρέλθει πολύ απλά, κάνοντας χρήση διαφορετικών DNS, από αυτούς που μας δίνει ο provider μας.
Για την περιήγηση μας στο διαδίκτυο, ο πάροχος μας δίνει εκτός της ip μας και το αναγκαίο Domain Name System (DNS), προκειμένου να μπορούμε στο διαδίκτυο και να ανοίξουμε ιστοσελίδες.
Για να καταλάβετε τι κάνει το DNS, σκεφθείτε το σαν ένα τηλεφωνικό κατάλογο του Διαδικτύου. Το σύστημα DNS επιτρέπει την ανεύρεση ενός διακομιστή (server) με βάση το όνομά του. Έτσι είναι ευκολότερο να θυμόμαστε την ιστοσελίδα google.com παρά την διεύθυνση της.
Και αυτό πλέον, προσιτό σε όλους.
Δείτε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Σε αρκετούς, θα φανεί χρήσιμο και αυτό:
Και επειδή όλα αυτά, με αφορμή την ΑΕΠΙ, "ενάντια" στους παρόχους, ας μην γελιόμαστε ως αυτοί (οι providers), είναι άμοιροι ευθυνών. Από την μια τα κάκιστα και με κακή ανάπτυξη δίκτυα, η ελλειπής τεχνική υποστήριξη, οι υψηλές χρεώσεις, είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι, για τις κακές ταχύτητες και το δύσχρηστο διαδίκτυο.
Για δείτε σχετικά: Ποιος Φταίει για την τεράστια Κυβερνοεπίθεση που Επιβραδύνει το διαδίκτυο; Ο Πάροχός σας, φυσικά!.
Αντιλαμβανόμαστε, πως κάποια από τα παραπάνω άρθρα, σχετικά με VPN, DNS, IP, να μην είναι απολύτως κατανοητά σε ανθρώπους χωρίς την παραμικρή γνώση ή εμπειρία.
Έτσι, σε πρόσφατη απόφασή της, η συλλογικότητα του osarena, αποφάσισε, το επόμενο διάστημα, να ακολουθήσει μια σειρά αντίστοιχων άρθρων, όσο το δυνατό πιο φιλικά και απλοϊκά δοσμένα, για εφαρμογή τους από όλους ανεξαιρέτως.
-Γενικότερα, στα must, συγκαταλέγονται και αυτά:
Τέλος, να σημειώσουμε πως o διαμοιρασμός, έχει άνθιση και μέσω των διάφορων cloud υπηρεσιών. Αν και αυτές οι υπηρεσίες, ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο των νομικών από τις πολυεθνικές του Hollywood, από κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και άλλους... ενδιαφερόμενους, έχουν από πίσω τους ισχυρούς παίκτες, επίσης πολυεθνικούς κολοσσούς, η ίδια η τεχνολογία και το διαδίκτυο εξελίσσεται στο Cloud, οπότε μια διαμάχη αυτή την εποχή, θα ήταν άσκοπη και χαμένη υπόθεση.
Φυσικά και οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών γνωρίζουν τι συμβαίνει, ωστόσο με όρους χρήσης και άλλα, αποστασιοποιούνται ευθύνης και προφανώς όποτε χρειαστεί θα δώσουν στοιχεία για κάποιον χρήστη, στις εκάστοτε αρχές, αν τους ζητηθεί. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο, πως τα επόμενα χρόνια, θα καταφέρουν να κλείσουν τέτοιες cloud υπηρεσίες, μα σίγουρα αυτές, θα είναι οι μικροί του χώρου και σε καμία περίπτωση οι μεγάλοι. Αυτή δεν είναι άλλωστε και η δικαιοσύνη των... δημοκρατιών;
Έτσι, θα πρέπει αφ' ενός να κατανοήσετε τι ακριβώς είναι το Cloud Computing:
Πρέπει να γίνει κατανοητό εδώ, πως μιλάμε για αρχεία σας, τα οποία βρίσκονται στο διαδίκτυο και σε τρίτους servers. Αυτό απαιτεί την προσοχή σας. Έτσι σε οτιδήποτε ανεβάζετε, πρέπει να λαμβάνετε κάποια μέτρα προστασίας, τόσο δικής σας, όσο και των υπολοίπων, πόσο μάλλον, αν μιλάμε για αμφίβολο υλικό, τ' οποίο είναι ηθικό και σωστό να διαμοιραστούμε, έρχεται όμως σε αντίθεση με τα σαν δολάρια μάτια των γραβατοφόρων και των κατασταλτικών μηχανισμών.
Αρχίστε κατ' αρχάς, με κρυπτογράφηση των αρχείων σας. Είναι πολύ εύκολο, δεν απαιτεί την παραμικρή τεχνική η γνώση, μια πρώτου επιπέδου κρυπτογράφηση και είναι επιτακτική. Κάποια ενδεικτικά βοηθήματα, γι' αυτό (τυχαία η σειρά τους):
Ενώ σαφέστατα, χρήσιμο, για ένα γρήγορο και επιφανειακό κρύψιμο, επίμαχων αρχείων και φακέλων, είναι τα παρακάτω:
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο αποτελούν και οι κωδικοί σας. Τα passwords, δηλαδή, τόσο αυτά που έχετε στους λογαριασμούς σας σε υπηρεσίες διαμοιρασμού (και όχι μόνο), όσο και αυτούς που θα τυχόν βάλετε σε διάφορα αρχεία που επιθυμείτε να διαμοιραστείτε με συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων η και να κλειδώσετε διάφορα αρχεία και φακέλους σας, από τρίτους.
Έτσι, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, να κατανοήσετε τι συμβαίνει με τους κωδικούς και πως λειτουργούν: Επεξήγηση των κωδικών (passwords) στο Linux/Unix.
Έχετε ασφαλείς κωδικούς, αλήθεια; Για τσεκάρετε το:
Κάποια ενδεικτικά βοηθήματα γι' αυτό (τυχαία σειρά):
Λίγο πιο προχωρημένο:
Και αν υπάρχει θέμα μνήμης, για τόσους κωδικούς (τυχαία σειρά):
Κλείνοντας, θα πούμε ξανά, πως είναι ώρα, να προχωρήσουμε πιο βαθειά. Στο άγνωστο διαδίκτυο, το DeepWeb.
Οι γραβατοφόροι, είναι αποφασισμένοι και μόλις πάψουν να συγκρούονται (το κανονίζουν με νομοθετήματα) τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα οι χρήστες, οι καθημερινοί άνθρωποι, θα είναι εντελώς ανίσχυροι. Το διαδίκτυο όμως, είναι ο χώρος μας. Είναι το μέρος που έχουμε την αλήθεια και τον διαμοιρασμό. Και αυτά οφείλουμε να τα μεταλαμπαδεύουμε συνεχώς.
Γενιά με γενιά, άνθρωπος με άνθρωπο, υπολογιστής με υπολογιστή. Δείτε σχετικά:
Μια καλή αρχή, χωρίς ωστόσο, να ισχυρίζεται πως παρέχει πλήρη ανωνυμία, είναι το Tor.
Η χρήση του απλούστατη και είναι διαθέσιμο για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα:

Επίλογος:

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε πως μπορείτε να σταματήσετε την βλακώδη συμπεριφορά με τα πνευματικά δικαιώματα, όπου σε κάποιες χώρες ορισμένο υλικό είναι απαγορευμένο, ακόμα και οι μη έχοντες γνώση, καθώς υπάρχουν κάποια απλοποιημένα (συνήθως addons) πράγματα για κάτι τέτοιο. Ενδεικτικά, ορισμένα (τυχαία σειρά):
Θα επανέλθουμε, το προσεχές διάστημα, με αντίστοιχα άρθρα, καθώς θεωρούμε πως βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο. Ό,τι είναι παράνομο γι' αυτούς, είναι ηθικό για εμάς. Το όλο "σκεπτικό" του παρόντος άρθρου, βασίζεται επάνω σε ό,τι απάντησαν, οι ιδρυτές του PirateBay, όταν τους έστειλαν, το πρώτο mail, οι δικηγόροι των πολυεθνικών του θεάματος:
Θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε. Δεν έχουμε να πάμε πουθενά. Αλλά έχουμε ένα μήνυμα για το Hollywood, τους ερευνητές και τους εισαγγελείς: LOL.
Αναλογιστείτε, πως από τότε, άλλαξαν νομοθεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πολλά κράτη, ώστε να καταστείλουν, τόσο το PirateBay, όσο και άλλους. Ωωωω, πόσο... γλυκό και πόσο... δημοκρατικό, έτσι;;;;

Χορηγός: mixanikos365 διακριτικά στο τέλος του άρθρου χωρίς συνεχείς διαφημήσεις και αναδυόμενα παράθυρα