Slide show

Τι είναι πυραμίδες αεροπλανάκια και πως να τις ξεχωρίσουμε από Νόμιμες Κερδοφόρες εταιρίες.

 
Στα πλαίσια κάθε οικονομικής κρίσης πάντα αναπτύσσεται μια πυραμίδα. Την ενισχύει η κατάσταση , η ανεργία και το γενικότερο κλίμα,  που επικρατεί και τελικά καταλήγει σε μια τραγωδία για πολλούς! Διαβάστε αναλυτικά πριν συναντήσετε κάποιον "επιτυχημένο" με το φανταστικό κόλπο ... Δυστυχώς η πολιτεία αντιδρά πάντα στο τέλος....
Η πρώτη πυραμίδα του Ponzi
Ο Charles Ponzi ήταν ένας Αμερικανός απατεώνας, ιταλικής καταγωγής. Τον Ιούνιο του 1919 κατόρθωσε να πείσει μερικούς να του εμπιστευτούν τα χρήματά τους υπό την μορφή επένδυσης, με την προϋπόθεση ότι θα τους τα επέστρεφε σε 45-90 μέρες προσαυξημένα κατά 50%.
Για να προωθήσει το σχήμα αυτό, δημιούργησε μια εταιρία, την «Securities Exchange Company». Ο Ponzi πράγματι τον πρώτο καιρό, πλήρωνε μέχρι το τελευταίο δολάριο, ότι είχε υποσχεθεί. Όπως ήταν φυσικό, το νέο αυτό, του γρήγορου κι εύκολου χρήματος, διαδόθηκε αστραπιαία. Τον Φεβρουάριο του 1920, ο Ponzi είχε καταφέρει να συγκεντρώσει, το τεράστιο ποσό για εκείνη την εποχή, των 5.000$. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, είχε φτάσει τα 420.000$ κι από τον Ιούλιο, άρχισε πλέον να μετράει εκατομμύρια.
Η «συνταγή» της επιτυχίας του, βασίζονταν σε κάτι πολύ απλό… Με τα χρήματα των τελευταίων στη σειρά «επενδυτών» πλήρωνε τους πρώτους κ.ο.κ.Το ίδιο διάστημα όμως αρχίζουν και τα πρώτα «ερευνητικά» δημοσιεύματα του τύπου για το φαινόμενο Ponzi που αργότερα θα επιφέρουν και την επίσημη έρευνα εκ μέρους του κράτους. Οι «επενδυτές» αρχίζουν τότε και πανικοβάλλονται. Σπεύδουν όλοι να πάρουν τα χρήματά τους. Ο Ponzi προσπαθώντας να διατηρήσει την αξιοπιστία του, πληρώνει μέσα σε 3 μέρες 2 εκατομμύρια δολάρια στους «επενδυτές» που συνοστίζονταν στους δρόμους, έξω από τα γραφεία της επιχείρησής του. Αρκετοί, βλέποντας ότι ο Ponzi πληρώνει ακόμα χωρίς πρόβλημα, αλλάζουν γνώμη και δεν παίρνουν τα χρήματά τους.

How a ponzi scheme works

Το σχήμα Ponzi τελικά κατέρρευσε τον Αύγουστο και ο ίδιος ο Ponzi συλλαμβάνεται, καταδικάζεται και φυλακίζεται. Συνολικά, μέσω της απάτης του, συγκέντρωσε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια από σχεδόν 17.000 «επενδυτές» οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται.
Έκτοτε, τα σχήματα Πόντσι πήραν διάφορες μορφές και βρήκαν το πιο πρόσφορο έδαφος στο διαδίκτυο μέσα από τα λεγόμενα HYIP (High Yield Investement Programms), ή επί το ελληνικότερον «Επενδυτικά Προγράμματα Υψηλής Απόδοσης».
Ο τρόπος λειτουργίας των HYIP είναι πανομοιότυπος με της «εταιρίας» του Πόντσι, μόνο που «προσφέρονται» πλέον μεγαλύτερες «αποδόσεις» (ακόμη και πάνω από 1000%) και για πολύ λιγότερες μέρες (ακόμη και ώρες). Οι δε καταθέσεις και «πληρωμές» γίνονται γρήγορα κι αυτόματα μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, ο «επενδυτής» κερδίζει προμήθεια αν καταφέρει και εγγράψει κι άλλα μέλη στο πρόγραμμα.
Αν και πολλοί γνωρίζουν ότι τα HYIP είναι «πυραμίδες», εντούτοις συμμετέχουν, ελπίζοντας ότι θα είναι από τους πρώτους που θα μπουν στο «πρόγραμμα» και ο διαχειριστής δεν θα «εξαφανιστεί» σύντομα με τα δικά τους χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ανυποψίαστοι που πιστεύουν ότι βρήκαν την λύση για το εύκολο χρήμα. Τα HYIP είναι ο ορισμός της διαδικτυακής πυραμίδας και ο «Δούρειος Ίππος» των απατεώνων που θα εξαφανιστούν αργά ή γρήγορα με τα χρήματα των «επενδυτών».

Προσοχή στα σχληματα Ponzi υπάρχουν παντου , και λόγο της αληθοφάνειας των αρχικών συναλαγών μοιάζουν πάντα μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία που πληρώνει. 

Μια άλλη παραλλαγή των HYIP είναι τα λεγόμενα Autosurfs προγράμματα που απαιτούν «συνδρομή» (υπάρχουν και τα «δωρεάν», αλλά κι αυτά απάτη είναι). Σε αυτά τα προγράμματα, ο χρήστης καταθέτει ένα ποσό με την προοπτική να το ξαναπάρει σύντομα προσαυξημένο, όπως και στα HYIP. Μόνο που εδώ, ο χρήστης θα πρέπει να «δουλέψει» και λίγο. Παρακολουθεί λοιπόν καθημερινά έναν συγκεκριμένο αριθμό διαφημίσεων. Έχει έτσι την ψευδαίσθηση, ότι «ιδρώνει» για να βγάλει το κέρδος του. Φυσικά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με των HYIP. Αργά ή γρήγορα οι ιδιοκτήτες των Autosurfs, «κατεβάζουν» τις ιστοσελίδες τους και εξαφανίζονται με όσα χρήματα πρόλαβαν να μαζέψουν.
Ένα Autosurf που είχε κάνει πάταγο το 2005-2006, ήταν το 12DailyPro της Charis F. Johnson στις ΗΠΑ. Μέσα σε 9 μήνες και μέσω του Autosurf που είχε δημιουργήσει, είχε συγκεντρώσει και μεταφέρει στον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό, περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια (χρήματα «επενδυτών» φυσικά), ενώ το συνολικό ποσό που διακινήθηκε μέσω της 12DailyPro εκτιμάται στα 2 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια.
Μια άλλη και πολύ γνωστή μορφή πυραμίδας, είναι τα γνωστά MLM. Αν κι εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για 100% απάτη, εν τούτοις ο νομιμοφανής τρόπος που λειτουργούν τα MLM προδίδει αρκετές φορές εκμετάλλευση.

Pyramid Schemes, Multi-Level Marketing, and Ponzi Schemes

Τι είναι μία «πυραμίδα»;
Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι, επιχείρηση οργάνωσης δικτύων καταναλωτών, επιχείρηση πολυεπίπεδου marketing, επιχείρηση δικτυακού marketing) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για την επιτυχία. οι συμμετέχοντες
α) δίνουν χρήματα σʼ εκείνους που τους στρατολόγησαν και
β) στρατολογούν νέα μέλη για να τους πάρουν χρήματα.
Η όλη απάτη καλύπτεται με μία «επιχειρηματική ευκαιρία» από μία «μεγάλη πολυεθνική» η οποία ποτέ δεν κατονομάζεται και δηλώνει ότι απλά θέλει να προωθήσει κάποια προϊόντα και τίποτε άλλο (ισχυρίζονται ότι δεν είναι ούτε πλασιέ ούτε telemarketing). Τα ποσά που υπόσχεται η ευκαιρία αυτή είναι από μόνα τους ύποπτα.

Μία πυραμίδα λέγεται έτσι επειδή το όλο σύστημα απεικονίζεται σαν ένα τρισδιάστατο τρίγωνο. Αν μία πυραμίδα ξεκινούσε από έναν άνθρωπο στην κορυφη με απλά 10 άτομα κάτω του (οι οποίοι λέγονται downlines), και 100 κάτω τους, και 1000 κάτω τους κλπ. η πυραμίδα θα απασχολούσε όλους τους ανθρώπους στη γη σε μόνο 10 στρώματα μʼ ένα μόνον απατεώνα στην κορυφή.
Ένα διάγραμμα θα μας βοηθούσε να το δούμε αυτό:
1
10
100
1,000
10,000
100,000
1,000,000
10,000,000
100,000,000
1,000,000,000
10,000,000,000


Χαρακτηριστικά που προσέχουμε όταν θέλομε να συνεργαστούμε με μια εταιρία σαν πωλητές:


  •  Η εταιρία ΔΕΝ σας προσφέρει ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ με ελάχιστη ή χωρίς δουλειά χωρίς να θέτει κριτήρια επιλογής - όρους - απαιτήσεις -  και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση στους πωλητές - συνεργάτες της ( δηλαδή εσάς )
  •  Η εταιρία έχει στην διάθεση μας ( ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥΣ ) τους Ισολογισμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών.
  • Η έδρα της εταιρίας πρέπει να είναι υπαρκτή σε φυσικό χάρτη με πραγματικές κτιριακές εγκαταστάσεις με γραμματεία υποστήριξης και After Sale Service.
  • Η εταιρία πρέπει να έχει προς πώληση ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία.
  • Αντί του παραπάνω (συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία) πουλάει εύκολο πλουτισμό ΔΕΝ μας κάνει
  • Αντί του παραπάνω (συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία) πουλάει μυστικές συνταγές επιτυχίας ΔΕΝ μας κάνει
  • To συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία που πουλάει ή εταιρία πρέπει να είναι υπαρκτό και τα έσοδα της εταιρία να προέρχονται από αυτό και όχι από συνδρομές πωλητών μελών.
  • Αν η εταιρεία ζητά για αρχή μεγάλες συνδρομές μηνιαίες από τους πωλητές της (εμάς) τότε ΔΕΝ είμαστε οι εργαζόμενοι σε αυτήν την εταιρία αλλά οι πελάτες, Δουλεύω = εργάζομαι = αμείβομαι
  • Αν ή εταιρία επικεντρώνει στην εγγραφή (μελών-συνδρομητών-πωλητών-πελατών) οι οποίοι θα γίνουν πλούσιοι και δεν επικεντρώνει στην προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος ή υπηρεσίας ΔΕΝ μας κάνει.
  • Η εταιρεία που συνεργαζόμαστε καλό είναι να έχει ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, (ISO, HASP, κ.τ.λ ) και το προϊόν ή υπηρεσία που πουλάμε καλό είναι ικανοποιεί ποιοτικά εμάς και τους πελάτες στους οποίους απευθυνόμαστε.
  • ΟΜΟΣ Παρόλα αυτά πολλά αεροπλανάκια-πυραμίδες καταφέρνουν να πλασάρονται σας διαδικτυακές εταιρίες MLM (MLM Simulators) και να εξαπατούν τους υποψήφιους συνεργάτες-πελάτες. 
Θεοδωράκης Γιάννης: 16/11/18 

Χαρακτηριστικά που προσέχουμε όταν θέλομε να συνεργαστούμε με μια εταιρία σαν πωλητές:

  •  Η εταιρία ΔΕΝ σας προσφέρει ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ με ελάχιστη ή χωρίς δουλειά χωρίς να θέτει κριτήρια επιλογής - όρους - απαιτήσεις -  και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση στους πωλητές - συνεργάτες της ( δηλαδή εσάς )
  •  Η εταιρία έχει στην διάθεση μας ( ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥΣ ) τους Ισολογισμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών.
  • Η έδρα της εταιρίας πρέπει να είναι υπαρκτή σε φυσικό χάρτη με πραγματικές κτιριακές εγκαταστάσεις με γραμματεία υποστήριξης και After Sale Service.
  • Η εταιρία πρέπει να έχει προς πώληση ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία.
  • Αντί του παραπάνω (συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία) πουλάει εύκολο πλουτισμό ΔΕΝ μας κάνει
  • Αντί του παραπάνω (συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία) πουλάει μυστικές συνταγές επιτυχίας ΔΕΝ μας κάνει
  • To συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία που πουλάει ή εταιρία πρέπει να είναι υπαρκτό και τα έσοδα της εταιρία να προέρχονται από αυτό και όχι από συνδρομές πωλητών μελών.
  • Αν η εταιρεία ζητά για αρχή μεγάλες συνδρομές μηνιαίες από τους πωλητές της (εμάς) τότε ΔΕΝ είμαστε οι εργαζόμενοι σε αυτήν την εταιρία αλλά οι πελάτες, Δουλεύω = εργάζομαι = αμείβομαι
  • Αν ή εταιρία επικεντρώνει στην εγγραφή (μελών-συνδρομητών-πωλητών-πελατών) οι οποίοι θα γίνουν πλούσιοι και δεν επικεντρώνει στην προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος ή υπηρεσίας ΔΕΝ μας κάνει.
  • Η εταιρεία που συνεργαζόμαστε καλό είναι να έχει ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, (ISO, HASP, κ.τ.λ ) και το προϊόν ή υπηρεσία που πουλάμε καλό είναι ικανοποιεί ποιοτικά εμάς και τους πελάτες στους οποίους απευθυνόμαστε.
  • ΟΜΟΣ Παρόλα αυτά πολλά αεροπλανάκια-πυραμίδες καταφέρνουν να πλασάρονται σας διαδικτυακές εταιρίες MLM (MLM Simulators) και να εξαπατούν τους υποψήφιους συνεργάτες-πελάτες. 
Θεοδωράκης Γιάννης: 16/11/18 

Σας δίνω ένα προσχέδιο φόρμας που μπορείτε να αποστείλετε στην εταιρία με την οποία σκοπεύεις να συνεργαστείς σαν πωλητής


I GIVE YOU A DRAFT FORM YOU CAN SEND  IN COMPANY WITH WHICH WILL BE LIKE TO COOPERATE AS SELLERS




ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΠΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΑΣ
Α/ΑΧαρακτηριστικά της ΕταιρίαςΝΑΙ (Αιτιολογήστε.)ΟΧΙ (Αιτιολογήστε.)
1Η εταιρία ΔΕΝ μου προσφέρει ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ με ελάχιστη ή χωρίς δουλειά χωρίς να θέτει κριτήρια επιλογής - όρους - απαιτήσεις - και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση στους πωλητές - συνεργάτες της ( δηλαδή εμένα )

2Η εταιρία έχει στην διάθεση μας ( ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥΣ ) τους Ισολογισμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών.

3Η έδρα της εταιρίας είναι υπαρκτή σε φυσικό χάρτη με πραγματικές κτιριακές εγκαταστάσεις με γραμματεία υποστήριξης και After Sale Service.

4Η εταιρία έχει προς πώληση ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία.

5Αντί του παραπάνω (συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία) ΔΕΝ πουλάει εύκολο πλουτισμό ή τον τρόπο να γίνω πλούσιος ?

6Αντί του παραπάνω (συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία) ΔΕΝ πουλάει μυστικές συνταγές επιτυχίας ?

7To συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία που πουλάει ή εταιρία είναι υπαρκτό και τα έσοδα της εταιρία να προέρχονται από αυτό και όχι από συνδρομές πωλητών μελών.

8Αν η εταιρεία ΔΕΝ ζητά για αρχή μεγάλες μηνιαίες συνδρομές από τους πωλητές της (εμάς) και ΜΕΓΑΛΟ ποσό εγγραφής αν ζητάει διευκρινίστε επακριβώς πόσο είναι ? ( π.χ εγγραφή 100 EURO Συνδρομή/Μήνα 20 EURO )
π.χ εγγραφή 100 EURO Συνδρομή/Μήνα 20 EURO
9Αν ή εταιρία ΔΕΝ επικεντρώνει στην εγγραφή (μελών-συνδρομητών-πωλητών-πελατών) οι οποίοι θα γίνουν πλούσιοι αλλά επικεντρώνει στην προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος ή υπηρεσίας.

10Η εταιρεία που συνεργαζόμαστε έχει ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, (π.χ ISO, HASP, κ.τ.λ ) και το προϊόν ή υπηρεσία που πουλάμε ικανοποιεί ποιοτικά εμάς και τους πελάτες στους οποίους απευθυνόμαστε.

Τον παραπάνω πινάκα σχεδίασε ο Θεοδωράκης Γιάννης

Ή δείτε και να χρησιμοποιήσετε (Αντιγράψτε) τo υπολογιστικό φύλλο google  - Or view and use the google drive spreadsheet document


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1laHXZSdmdJp4zRKVTXJ6eBIXYBNpUjAaRTho4PSusGo/edit?usp=sharing


***** Please post your comments and your experience *****


Κατεβάστε τώρα:

Εντελώς δωρεάν βιβλίο "Διαφήμιση και αύξηση πωλήσεών μου μεσώ διαδικτύου" 

Όροι Χρήσης όλων των άρθρων

Προσοχή !!! Πολλοί απατεώνες υπόσχονται υπερκέρδη για Υπερκέρδη στο διαδίκτυο αλλά σε όλα ισχύει ή παλιά παροιμία " Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι " . Κάντε τις Δικές σας έρευνες αγοράς , μιλήστε με εμπόρους , καταναλωτές , ειδικούς πριν επενδύσετε χρόνο και χρήμα !!!
Προσοχή !!! διαβάστε και συμφωνήστε με τους Όρους Χρήσης του Ιστοτόπου , οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ισοτόπων που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους , και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ Ή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ , εμείς σαν blog δεν φέρουμε καμιά ευθύνη παρά μονό για την αναδημοσίευση του κάθε άρθρου.
Σε κάθε περίπτωση προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε προτεινόμενη μέθοδο , είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με ειδικό για το θέμα ( π.χ Λογιστή , Οικονομολόγο , Δικηγόρο , Εφοριακό κ.τ.λ ) οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Προσοχή !!! μην χρησιμοποιήσετε Πληροφορίες πριν πάρετε πρώτα όλα τα απαραίτητα μετρά προστασία του απορρήτου σας και των χρημάτων σας , να επικοινωνείτε κατευθείαν με τους συγγραφείς των άρθρων έτσι όπως αναφέρονται στην πηγή !!!.