Slide show

Dropshipping για αρχάριους πήρης οδηγός + 4 Video

 

Το Dropshipping είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο e-commerce στο οποίο ένας έμπορος (dropshipper) μπορεί να πουλήσει ένα προϊόν χωρίς να το έχει σε στοκ, και να το στείλει στην διεύθυνση του πελάτη απευθείας από την αποθήκη του προμηθευτή του χωρίς τα προβλήματα της αλυσίδας τροφοδοσίας, όπως χονδρική αγορά, αποθήκευση, πακετάρισμα και αποστολή.

Αυτό επιτρέπει στους dropshippers, να επικεντρωθούν στον τομέα της διαφήμισης και στην αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας/ιστοσελίδας τους. Αυτοί οι dropshippers, κερδίζουν χρήματα προσθέτοντας ένα ποσοστό στην τιμή του προϊόντος για να καλύψουν τα έξοδα της ιστοσελίδας και να κάνουν και ένα αρκετά καλό εισόδημα.

Με λίγα λόγια, οι dropshippers, ενεργούν σαν μεσίτες/μεσάζοντες μεταξύ του αγοραστή και του προμηθευτή. Όταν ο dropshipper κάνει μια πώληση, αμέσως στέλνει τα χρήματα στον προμηθευτή μαζί με τα στοιχεία του πελάτη και την διεύθυνση του, και ο προμηθευτής/χοντρέμπορος στέλνει απευθείας τα προϊόντα από την αποθήκη στον πελάτη. Τις περισσότερες φορές οι πελάτες δεν έχουν ιδέα από που προέρχονται τα προϊόντα και δεν μπορούν να καταλάβουν αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα δουλεύει με την μέθοδο του dropshipping ή όχι.


To dropshipping είναι μια επιλογή που γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική ως βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Αυτό το μοντέλο διανομής συνδέεται στενά με τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και απελευθερώνει τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου από τις εργασίες διαχείρισης. Έτσι, προτού αναλύσουμε τι είναι το dropshipping και πώς μπορεί να βοηθήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα βασικά στοιχεία.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για το dropshipping:

  • το dropshipping δεν είναι απάτη
  • με το dropshipping δεν γίνεσαι γρήγορα πλούσιος 
  • το dropshipping είναι μια επιχείρηση όπως τις άλλες
  • ενα κατάστημα dropshipping, δουλεύει με τον ίδιο τρόπο με ένα κανονικό ηλεκτρονικό κατάστημα
  • οι dropshippers, δεν διαχειρίζονται αλλά ούτε και πακετάρουν προιόντα
  • για να ξεκινήσεις να κάνεις dropshipping χρειάζεται μικρό αρχικό κεφάλαιο σε αντίθεση με την δημιουργία ενός καταστήματος
  • δεν χρειάζεται να έχεις αποθήκη
  • δεν χρειάζεται να έχεις προϊόντα 
  • μπορείς να κάνεις αρκετά χρήματα αν το πάρεις στα σοβαρά και δουλέψεις σκληρά
  • το dropshipping δεν είναι εύκολο χρήμα όπως μπορεί να ακούγεται αρχικά
  • δεν χρειάζεται να έχετε εξειδικευμένες γνώσεις για ένα η περισσότερα θέματα, όπως χρειάζεται στο affiliate marketing, απλά δημιουργείται το ηλεκτρονικό κατάστημα και ξεκινάτε πωλήσεις
  • το dropshipping είναι επιχείρηση υψηλού κινδύνου, και μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην εξεύρεση τραπεζικού λογαριασμού για να παραλαμβάνετε χρήματα αν ασχοληθείτε με μεγάλα ποσά, διότι οι συναλλαγές μοιάζουν με συναλλαγές ξεπλυματος χρήματος (παρόλο που δεν είναι) – > αν αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους πρόβλημα μπορώ να σας ανοίξω εγώ τέτοιο τραπεζικό λογαριασμό σε τράπεζα στην Λιθουανία “υψηλού κινδύνου” επ αμοιβής. 
  • Το dropshipping είναι αρκετά παρόμοιο με το “τριγωνικό εμπόριο” ή μπορεί και να είναι μια μορφή τριγωνικού εμπορίου 
  • το dropshipping είναι μια απόλυτα νόμιμη και τίμια επιχείρηση παρόλο που μπορεί να ακούγεται σαν απάτη

Πόσα χρήματα μπορώ να κερδίσω με το dropshipping

Μην ακούτε κανένα που λέει ότι το dropshipping δεν κανει λεφτά, αλλά μην ακούτε επίσης αυτούς που λένε ότι είναι εύκολο και μπορείτε να κάνετε πολλά χρήματα. Το dropshipping μπορεί να κάνει πολλά χρήματα ή να αποτύχει και να χάσετε την επένδυση σας, όπως με όλες τις επιχειρήσεις.

Με το dropshipping μπορείτε να κάνετε αρκετά χρήματα αν το διαχειριστείτε σωστά και υπεύθυνα όπως μια κανονική επιχείρηση. Ανάλογα με το τι προϊόντα θα επιλέξετε, πόσους επισκέπτες θα φέρετε στην ιστοσελίδα σας και βάση πολλών άλλων παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν την κερδοφορία μιας επιχείρησης, θα κάνετε και το ανάλογο κέρδος. Το κέρδος μπορεί να είναι μερικά ευρώ τον μήνα μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες ανάλογα με το τι είδους προϊόντα πουλάτε, σε ποια χώρα κτλ.

Πως δουλεύει το dropshipping;

Το Dropshipping δουλεύει με τον εξής τρόπο. 

  1. Ο αγοραστής βρίσκει στο διαδίκτυο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή μια αγγελία.
  2. Ο αγοραστής παραγγέλνει το προϊόν και πληρώνει τον πωλητή.
  3. Ο πωλητής παραγγέλνει το προϊόν από τον προμηθευτή του και του δίνει τα στοιχεία παράδοσης του προϊόντος.
  4. Ο πωλητής κρατάει ένα ποσοστό από την πώληση.
  5. Ο πωλητής πληρώνει τον προμηθευτή του.
  6. Ο προμηθευτής στέλνει απευθείας το προϊόν στην διεύθυνση του αγοραστή.
  7. Ο αγοραστής αν είναι ευχαριστημένος ξαναπαραγγέλνει από τον πωλητή και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Προσοχή στις απάτες

Όπως σχεδόν σε κάθε βιομηχανία και κλάδο υπάρχουν και εδώ απάτες. Αρκετοί “γκουρού” θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι αυτό είναι η ιδανική εργασία για εσάς, ότι μπορείτε να δουλεύετε από σπίτι μόνο μερικές ώρες την ημέρα και να κάνετε τρελά χρήματα από το dropshipping αν αγοράσετε το σεμινάριο τους, ή να γίνετε μέλη στην ιστοσελίδα τους και να πληρώνετε μηνιαία συνδρομή για να σας δίνουν λίστες με προμηθευτές κτλ κτλ. Μην πιστεύετε τίποτα από αυτά. 

Όλοι αυτοί οι “γκουρου” του dropshipping, είναι απλοί απατεώνες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις περιορισμένες γνώσεις κάποιον για να κερδίσουν από αυτούς πουλώντας τους σεμινάρια τα οποία είναι άχρηστα.

Όπως σας είπα πιο πάνω για να κερδίσετε χρήματα από το dropshipping χρειάζεται αρκετή και σκληρή δουλειά και μπορεί να σας πάρει μήνες μέχρι να κάνετε τις πρώτες σας πωλήσεις. Δεν είναι έτσι εύκολο όπως μπορεί να σας το παρουσιάσουν ορισμένοι από αυτούς τους ειδικούς για να σας πάρουν ένα ποσό για ένα άχρηστο σεμινάριο ή λίστες προμηθευτών. 

Πλεονεκτήματα του dropshipping

  • Μικρό αρχικό κεφάλαιο

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του dropshipping είναι το γεγονός ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς να χρειάζεται να επενδύσετε χιλιάδες ευρώ σε αγορές προϊόντων για να έχετε αποθεματικό. Ανοίγοντας ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χρειάζεται και το αποθεματικό προιόντων αλλά και αποθήκη, ενώ στην περίπτωση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος το οποίο δουλεύει με την μέθοδο του dropshipping αυτό είναι αχρείαστο.

  • Εύκολο να ξεκινήσετε 

Δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικο κατάστημα το οποίο δουλεύει με αυτή την μέθοδο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για διάφορα πράγματα όπως διαχείριση αποθήκης, πακετάρισμα και αποστολή προϊόντων, καταμέτρηση προϊόντων για λογιστικούς ελέγχους, παραγγελίες και εισαγωγές προϊόντων και διαχείριση αποθεματικού.

  • Λιγότερα λειτουργικά έξοδα 

Επειδή δεν χρειάζεται να έχετε προσωπικό για να διαχειρίζεται την αποθήκη και το αποθεματικό προϊόντων, αυτό μειώνει σημαντικά τα λειτουργικά τα έξοδα της επιχείρησης σας. Στην πραγματικότητα, πάρα πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία μπορεί να έχουν ακόμη και χιλιάδες προϊόντα να διαχειρίζονται από ένα μικρό γραφείο στο υπνοδωμάτιο ή στο σαλόνι του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος μπορεί να εργοδοτεί προσωπικό το οποίο επίσης εργάζεται από σπίτι και τον βοηθάνε στην υποστήριξη πελατών και άλλες μικροεργασίες.

  • Ευέλικτη τοποθεσία εργασίας

Μια επιχείρηση dropshipping μπορεί να διοικείται από οπουδήποτε στον κόσμο, φτάνει να έχετε σύνδεση με το διαδίκτυο και ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή έτσι ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους πελάτες, τους εργοδοτούμενους σας και τους προμηθευτές σας. Μπορείτε να εργάζεστε από το κρεβάτι σας ή ακόμη και από ένα κρεβατάκι σε μια παραλία.

  • Μεγάλη γκάμα προϊόντων για να εμπορευτείτε

Λόγω του ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε τα προϊόντα που θα πουλάτε στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε να καταχωρήσετε ένα απεριόριστο αριθμό προϊόντων στην ιστοσελίδα σας χωρίς κανένα αρχικό κόστος. Αν ο προμηθευτής σας ή οι προμηθευτές σας έχουν στην αποθήκη τους ένα προϊόν μπορείτε πολύ εύκολα να το καταχωρήσετε στην ιστοσελίδα σας για πώληση.

  • Ευκολότερες και ανέξοδες δοκιμές προϊόντων

Αν έχετε ήδη ένα πετυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο δουλεύει με τον παραδοσιακό τρόπο ή με την μέθοδο του dropshipping, και θέλετε να λανσάρετε μια καινούρια σειρά προϊόντων ή μια καινούργια κατηγορία προϊόντων μπορείτε να το κάνετε με την μέθοδο του dropshipping έτσι ώστε να ξέρετε αν το προϊόν που θέλετε να λανσάρετε θα είναι επιτυχία χωρίς να χρειάζεται να επενδύσετε χρήματα σε αυτό.

  • Ευκολότερο στην ανάπτυξη

Με μια παραδοσιακή επιχείρηση, όσες περισσότερες παραγγελίες έχετε, τόσο περισσότερη δουλειά χρειάζεται να κάνετε για να εξυπηρετήσετε τους πελάτες. Δουλεύοντας με την μέθοδο του dropshipping μπορείτε πολύ εύκολα να αναπτυχθείτε διότι την περισσότερη δουλειά θα την κάνει ο προμηθευτής σας, όπως πακετάρισμα και αποστολές προϊόντων. Εσείς απλά μπορείτε να εργοδοτήσετε ακόμη ένα άτομο το οποίο να αναλάβει την υποστήριξη πελατών.


Μειονεκτήματα του dropshipping

  • Μικρό περιθώριο κέρδους

Το μικρό περιθώριο κέρδους ανα πώληση είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του dropshipping. Επειδή είναι τόσο εύκολο να ξεκινήσει κάποιος αυτού του είδους επιχείρηση, και τα λειτουργικά έξοδα είναι τόσο χαμηλά, αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα ρίχνουν τόσο πολύ τις τιμές σε κάθε προιον για να αυξήσουν τις συνολικές πωλήσεις της ημέρας το οποίο κάνει το περιθώριο κέρδους ανα πώληση αρκετά μικρό. Συνήθως αυτού του είδους ιστοσελίδες δεν έχουν καθόλου καλή υποστήριξη πελατών ή σχεδόν καθόλου, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τους πελάτες να συγκρίνουν τις τιμες τους με τις δικές σας.

  • Προβλήματα με το αποθεματικό 

Αν έχετε τα δικά σας προϊόντα στην δική σας αποθήκη, είναι πάρα πολύ εύκολο να ξέρετε τι απόθεμα έχει κάθε προϊόν. Όμως αν αγοράζετε από πολλαπλούς προμηθευτές, οι οποίες συνεργάζονται και με άλλους dropshippers, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα με το αποθεματικό των προιοντων. Μπορεί μέσα σε μια μέρα να πουληθούν όλα τα κομμάτια ενός προϊόντος και μέχρι να αναπληρώσει το αποθεματικό η αποθήκη, να κάνετε και εσείς πωλήσεις από αυτό το προϊόν και η αποθήκη να μην μπορεί να στείλει το προιον. Φυσικότατα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες εφαρμογές οι οποίες συγχρονίζουν το απόθεμα του προμηθευτή σας με την ιστοσελίδα σας, έτσι ώστε όταν εξαντληθεί το απόθεμα της αποθήκης, να βγαίνει “out of stock” στην ιστοσελίδα σας.

  • Επιπλοκές στην αποστολή

Αν συνεργάζεστε με πολλαπλούς προμηθευτές, και ένας πελάτης αγοράσει 3 διαφορετικά προϊόντα τα οποία υπάρχουν σε 3 διαφορετικές αποθήκες, θα υπάρχουν 3 διαφορετικές χρεώσεις για την αποστολή στην διεύθυνση του πελάτη. Αυτό είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επιλογή ενός μόνο προμηθευτή ο οποίος έχει μεγάλη γκάμα προϊόντων ή με την συνεργασία προμηθευτών οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια περιοχή ή με την συνεργασία με forwarders, οι οποίοι παραλαμβάνουν όλα τα προϊόντα στον χώρο τους, τα πακετάρουν σε ένα δέμα και τα στέλνουν σαν μια παραγγελία. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα.

  • Λάθη των προμηθευτών

Σας έτυχε ποτέ να σας κατηγορήσουν για κάτι χωρίς να έχετε φταίξιμο και να πρέπει να αναλάβετε και την ευθύνη χωρίς να μπορείτε να πείτε τίποτα; Έτσι θα γίνει στην περίπτωση που κάνει λάθος ο προμηθευτής σας στην αποστολή των προϊόντων. Ακόμη και οι καλύτεροι προμηθευτές κάνουν λάθη, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη διότι οι πελάτες ξέρουν εσάς και όχι τους προμηθευτές. Πρέπει να επιλέξετε σοφά τον προμηθευτή που θα συνεργαστείτε διότι μια λάθος επιλογή μπορεί να καταστρέψει την επιχείρηση σας.

Τύποι dropshipping

Υπάρχουν 2 τύποι dropshipping. Είναι το low ticket και high ticket. Ας δούμε τι είναι ο κάθε τύπος.

Τι είναι το low ticket dropshipping 

Το low ticket dropshipping το επιχειρηματικό μοντέλο dropshipping στο οποίο δημιουργείτε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, βρίσκετε κάμποσα φθηνά προϊόντα από το aliexpress, τα καταχωρείτε στην ιστοσελίδα σας, και προσπαθείτε να κάνετε πωλήσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων. 

Τι είναι το high ticket dropshipping

Το High ticket dropshipping είναι η καλύτερη μέθοδος για να πετύχετε. Σε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, βρίσκετε συνεργάτες οι οποίοι βρίσκονται στην Ευρώπη, ή στην Ελλάδα/Κύπρο, οι οποίοι πουλάνε ακριβά προϊόντα, δημιουργείτε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, καταχωρείτε τα προϊόντα τους και το διαφημίζεται στο Google, με SEO ή Google Ads. Επίσης μπορείτε για παράδειγμα να βρείτε τοπικούς παραγωγούς ελληνικών προιόντων, να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να ξεκινησετε να κάνετε εξαγωγές στο εξωτερικό αντί στην ντόπια αγορά

Δηλαδή με απλά λόγια μπορείτε να βρείτε ένα τοπικό παράγωγο ελαιόλαδου, να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα η οποία πουλάει χονδρικά ελαιόλαδο και να το διαφημίσετε στην Αμερική με σκοπό να βρείτε εστιατόρια, εμπόρους, υπεραγορές κτλ. Μια πώληση 10.000 ευρώ μπορεί να σας αποφέρει εύκολα 500 ευρώ. Μπορεί να μην έχετε μεγάλο αριθμό πωλήσεων, αλλά με μόνο 5 πωλήσεις τον μήνα των 10.000 ευρώ μπορείτε εύκολα να κερδίσετε 2500 ευρώ προμήθεια απλά διαφημίζοντας το ελαιόλαδο του παραγωγού, και αν πρόκειται για μεγάλες παραγγελίες μπορείτε να του ζητήσετε να βάλει την δική σας μάρκα/στοιχεία στην ετικέτα έτσι ώστε να έχετε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις

Το dropshipping είναι ένας ολόκληρος κλάδος, και δεν μπορούμε να τα πούμε όλα σε ένα και μόνο άρθρο. Θα συζητήσουμε περισσότερα για το dropshipping σε μεταγενέστερο άρθρο. Αν δεν σας άρεσε μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου για το affiliate marketing σαν μια εναλλακτική μορφή επιχείρησης και να διαλέξετε ότι σας αρέσει.

Dropshipping και ηλεκτρονικό εμπόριο

Εδώ και πολλά χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη έχει αρχίσει και αυξάνεται αλματωδώς. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία από μια μελέτη που δρομολογήθηκε από την IAB στην Ισπανία και την Elogia, το 74% των χρηστών του διαδικτύου στην Ευρώπη αγοράζουν online,  αυτό σημαίνει ότι αγοράζουν 3 στα 4 άτομα! Υπήρξε μια εποχή στην οποία ο κόσμος  δεν αισθανόταν άνετα να πληρώνει με την πιστωτική του κάρτα online. Προφανώς, αυτό το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από όσους έχουν επιχειρήσεις και έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονικά καταστήματα ελπίζοντας έτσι να αντιμετωπίσουν αυτό το σημαντικό σημείο για τους πιθανούς πελάτες τους. Χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα ανοίξανε και έχουν γίνει  πλέον μια προσάρτηση στην καθημερινή ζωή των χρηστών τους με διάφορους βαθμούς επιτυχίας.

Και ενώ ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι η τεράστια μείωση του πάγιου κόστους (δεν χρειάζεται να πληρώνετε ενοίκιο για έναν χώρο, δεν υπάρχει προσωπικό πωλήσεων και δεν υπάρχουν λογαριασμοί για νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα) υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα και για τους offline αλλά και  τους online επιχειρηματίες: το απόθεμα. Αν θέλετε να πουλήσετε, θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα προϊόντα σας για να τα ετοιμάσετε για αποστολή στους πελάτες σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα έξοδα του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και να μειώσει τα πλεονεκτήματά σχετικά με ένα φυσικό κατάστημα. Αλλά  μπορείτε να παραμείνετε ήρεμοι, Το dropshipping είναι εδώ!

Σύμφωνα με τα λόγια του Salvador Esteve, συν-ιδρυτή του BigBuy, το dropshipping είναι «ένα επιχειρηματικό μοντέλο που σας επιτρέπει να ξεκινήσετε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου με χιλιάδες προϊόντα χωρίς την ανάγκη να αποθηκεύσετε κανένα απόθεμα.» Και μόλις ξεπεράσετε το «μπλοκάρισμα» το οποίο είναι η διαχείριση των αποθεμάτων, όλα τα άλλα θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Στην περίπτωση του BigBuy, εμείς φροντίζουμε τα πάντα που έχουν να κάνουν με την  αποθήκευση και την προετοιμασία κάθε παραγγελίας και όλα όσα έχουν να κάνουν με την συσκευασία και την αποστολή της παραγγελίας στον πελάτη.


Dropshipping: αναλύοντας τον κύκλο

Το dropshipping βασικά αποτελείται από τα εξής: Ο καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και ο διανομέας λαμβάνει την παραγγελία. Μόλις οριστικοποιηθεί, ο ίδιος ο dropshipping προμηθευτής στέλνει στον καταναλωτή το προϊόν του.

Για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το τι είναι το dropshipping  και πώς λειτουργεί, ας πάμε δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα:

  1. Ο Jorge θέλει να αγοράσει ένα άρωμα online και να το στείλει στο σπίτι του. Η Google ψάχνει για το «ανδρικό άρωμα Armani», βρίσκει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με το όνομα «Perfume Amélie» και αποφασίζει να το αγοράσει από εκεί. Κάνει την πληρωμή και παρέχει τις πληροφορίες αποστολής του.
  2. Η Marta, ιδιοκτήτρια της Perfumery Amélie, λαμβάνει την παραγγελία από τον Jorge. Η Marta συνεργάζεται με το BigBuy, οπότε δεν χρειάζεται να στείλει τίποτα. Απλά έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα του BigBuy και παραγγέλνει το άρωμα Giorgio Armani από εκεί , σε μειωμένη τιμή χονδρικής.
  3. Όταν το BigBuy παραλάβει την παραγγελία, αυτή συσκευάζεται με το όνομα και την διεύθυνση της Amélie Perfume ως αποστολέα. Αφού γίνει αυτό, στέλνεται κατευθείαν στον Jorge.
  4. Ο Jorge λαμβάνει το άρωμά του έγκαιρα, χωρίς να γνωρίζει ότι το BigBuy έχει συμμετάσχει στην αποστολή. Αφήνει μια θετική κριτική για την Amélie Perfumery και συνιστά στην φίλη του και την οικογένειά του να παραγγείλουν το άρωμά τους από εκεί.
  5. Η Marta έχει έναν νέο ικανοποιημένο πελάτη και παίρνει τη διαφορά μεταξύ της τιμής χονδρικής του BigBuy και την τιμή RRP που πλήρωσε ο Jorge όταν αγόρασε το άρωμα ως κέρδος.

 

Τέλεια! Η Marta μπορεί να αφιερώσει τον εαυτό της στο πως να προσέλκυση επισκεψιμότητα και στο πώς να βελτιστοποίηση το κατάστημά της έτσι ώστε να πουλάει όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αποθήκευση, την προετοιμασία ή την αποστολή προϊόντων.

Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να σας εξηγήσουμε τι είναι το dropshipping και πώς λειτουργεί γενικότερα.

 

Τα πλεονεκτήματα του dropshipping

Τώρα που εξηγήσαμε τι είναι το dropshipping, θα δούμε εν συντομία τα βασικά πλεονεκτήματα του να εργάζεστε με αυτή την μέθοδο.

  • Μπορείτε φυσικά να εξοικονομήσετε χρήματα στη διαχείριση των αποθεμάτων σας. Αλλά αυτό θα πρέπει να έχει ήδη καταστεί σαφές από τις προηγούμενες παραγράφουςΌπως είναι αναμενόμενο, αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων (που μειώνει το ρίσκο απώλειας σε περίπτωση που η επιχείρησή σας δεν θα τα πάει καλά). Έτσι αφού δεν χρειάζεται να διαχειρίζεστε τα αποθέματα, δεν θα χρειαστεί να επενδύσετε σε αποθήκευση ή συντήρηση. «Αυτή είναι η κύρια έλξη του dropshipping,» μας λέει ο Salvador Esteve. «Σας επιτρέπει να αφιερώσετε τον εαυτό σας στις πωλήσεις και να δημιουργήσετε το μέγιστο κέρδος χωρίς να ανησυχείτε για τις πτυχές διαχείρισης».
  • Το άνοιγμα της επιχείρησής σας έγινε ευκολότερο και πιο γρήγορο από ποτέ, θα σας κοστίσει μόνο ό, τι χρειάζεται για να δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Εάν επίσης αναθέσετε και αυτό το μέρος, τότε θα μπορείτε να έχετε έτοιμη την σελίδα του ηλεκτρονικού εμπορίου σας σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό, τι θα περίμενε κανείς. Ο dropshipping προμηθευτής σας θα φροντίσει για τα πάντα.
  • «Ο προμηθευτής σας πρέπει να γίνει ο παγκόσμιος διαχειριστής της εφοδιαστικής σας, με όλα όσα σημαίνει αυτό» λέει ο Esteve. «Θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί όλα τα εμπορεύματα που βρίσκονται στο απόθεμα, να καταγράψει την παραγγελία, να κάνει την συλλογή, να προετοιμάσει το πακέτο για παράδοση και να συντονιστεί με τις αντίστοιχες εταιρείες ταχυμεταφορών για κάθε περιοχή. Στο BigBuy παρέχουμε επίσης στους διανομείς μας όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των παραγγελιών τους σε έναν πίνακα ελέγχου. Μπορούν να παρακολουθήσουν την κάθε μία με τον αριθμό παρακολούθησης της και να λάβουν υποστήριξη μετά την πώληση σε περίπτωση που έχουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την παράδοση.»
  • Το να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για την αποθήκευση και τη παράδοση σας αφήνει πολύ χρόνο για αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για μία ιστοσελίδα ενός ηλεκτρονικού εμπορίου: την πώληση. Με την ανάθεση της εργασίας σε έναν dropshipping χονδρέμπορο θα μπορείτε να προσελκύσετε την καταλληλότερη επισκεψιμότητα στο κατάστημά σας, και να πείσετε τους πιθανούς πελάτες σας να αγοράσουν τα προϊόντα που με τόση φροντίδα τα τοποθετήσατε εκεί έτσι ώστε να τα δουν. Θα είστε σε θέση να αφιερώσετε τους χρηματικούς πόρους σας και τον χρόνο σας στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού εμπορίου για να την φτάσετε εκεί που της αξίζει.
  • Έχοντας έναν χονδρέμπορο dropshipping σας επιτρέπει να προσφέρετε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων, το οποία θα ήταν πραγματικά δύσκολο να το κάνατε από μόνοι σας. Επίσης, θα ενημερώνονται συνεχώς, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε εσείς για αυτό. «Στο BigBuy έχουμε περισσότερα από 21.000 προϊόντα και είμαστε σε συνεχή αναζήτηση νέων έτσι ώστε να σας τα προσφέρουμε», λέει ο Esteve.
  • Η επιχείρησή σας θα είναι κλιμακωτή 100%. Σε μια παραδοσιακή επιχείρηση, η κλιμάκωση μπορεί να περιοριστεί από πράγματα τόσο απλά όσο το μέγεθος των εγκαταστάσεων σας. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο χώρο για να μπορέσει να αναπτυχθεί, με όλο το κόστος που αυτό συνεπάγεται (και όχι μόνο το ενοίκιο. Σε περίπτωση μετακίνησης σε άλλη περιοχή, θα πρέπει να ξεκινήσετε μία νέα διαφημιστική καμπάνια για να γίνετε γνωστοί στη νέα τοποθεσία και αυτό δεν θα είναι δωρεάν).
  • Και, παρόλο που μία μη dropshipping  ιστοσελίδα  ηλεκτρονικού εμπορίου γίνεται πολύ πιο εύκολα κλιμακωτή από έναν φυσικό κατάστημα, η πραγματική διαφορά φαίνεται όταν χρησιμοποιείτε το dropshipping. Αυτό το μοντέλο διανομής σάς επιτρέπει να προσελκύσετε όλη την επισκεψιμότητα που θέλετε στο κατάστημά σας, χωρίς να διακινδυνεύετε με υπερβολικές πωλήσεις τις οποίες δεν θα μπορείτε να τις χειριστείτε όλες. Ο dropshipping προμηθευτής θα σας βεβαιώσει ότι όλες οι παραγγελίες σας θα φτάσουν εγκαίρως και στο όνομά σας.

 

Συμβουλές για την επιλογή ενός dropshipping προμηθευτή

Ο dropshipping προμηθευτής που επιλέγετε θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του καταστήματός σας. Η ανάθεση πολλών εργασιών σε αυτούς μπορεί να φαίνεται εύκολη, αλλά τελικά αυτό συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη από την πλευρά του προμηθευτή. Ευτυχώς, υπάρχουν εταιρείες όπως το BigBuy, οι οποίες έχουν πολυετή εμπειρία και μπορούν να σας προσφέρουν την υπηρεσία που ψάχνετε. Αλλά για να τους βρείτε πιο εύκολα, θα θέλαμε να σας συμβουλέψουμε με μερικά βασικά σημεία:

  • Βρείτε έναν dropshipping προμηθευτή που δεν είναι μεσάζων και διανέμει το δικό του απόθεμα. Το BigBuy είναι ένας dropshipper με 20.000 m² εφοδιαστικές αποθήκες,  από τις οποίες διανέμουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες προϊόντα. Η άμεση συνεργασία με τον χονδρέμπορο  είναι πάντα πιο συμφέρουσα, καθώς ένας ενδιάμεσος που δεν έχει κανένα απόθεμα θα καταλήξει  ούτως ή άλλως να σας ανακατευθύνει σε μια εταιρεία χονδρικής πώλησης όπως την δικιά μας. το BigBuy είμαστε πρωτοπόροι και ηγέτες στις  B2B επιχειρήσεις σε online και offline πωλήσεις χονδρικής. Αυτός ο όγκος πωλήσεων μας επιτρέπει να αγοράζουμε απευθείας από τους κατασκευαστές και να εξοικονομούμε στα έξοδα που σχετίζονται με τη μεσολάβηση. Αυτό λειτουργεί καλύτερα για τους πελάτες μας, οι οποίοι μπορούν να πάρουν τα προϊόντα μας σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
  • Όχι μόνο προσφέρουν τα ίδια τα προϊόντα από μόνοι τους, αλλά και τα dropshipping καταστήματα. Το BigBuy, για παράδειγμα, προσφέρει λύσεις για καταστήματα dropshipping χρησιμοποιώντας το Prestashop, που μπορεί να σας προσφέρει την απόλυτη ηρεμία και ασφάλεια  όταν πρόκειται για τις πιο τεχνικές πτυχές της επιχείρησης. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για αυτά τα καταστήματα είναι ότι είναι πλήρως συγχρονισμένα με το BigBuy.«Η άμεση συνεργασία με τον χονδρέμπορο είναι ιδιαίτερα βολική γιατί η δουλειά αυτών των εταιρειών είναι να πουλήσουν τα προϊόντα τους και όχι να τρέχουν ιστοσελίδες. Για εμάς, το να πουλήσουμε ένα dropshipping κατάστημα είναι ακόμη ένα βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τους διανομείς μας που πωλούν προϊόντα μέσω της ιστοσελίδας του ηλεκτρονικού εμπορίου τους. Επίσης, αν μετέπειτα αποφασίσετε  να συνεργαστείτε με έναν άλλο προμηθευτή, το κατάστημα θα είναι 100%  δικό σας και θα μπορείτε να συνεχίσετε τη χρήση του χωρίς κανένα πρόβλημα «.
  • Πρέπει να είστε ειδικός στο φάσμα των προϊόντων που θέλετε να πουλήσετε. Στο τέλος της ημέρας, ο προμηθευτής σας θα είναι υπεύθυνος για το αν οι πελάτες σας λαμβάνουν τα προϊόντα σε καλή κατάσταση ή όχι. Στην πιο ιδανική περίπτωση, ο dropshipping προμηθευτής σας θα έχει ένα ευρύ φάσμα προσφορών και έτσι δεν θα χρειαστεί να καταφύγετε σε διαφορετικούς χονδρεμπόρους. Στο BigBuy, για παράδειγμα, έχουμε παραπάνω από 21.000 προϊόντα όλων των τύπων: πρωτότυπα δώρα, αρώματα, οικιακά είδη και πολλά άλλα. Όμως ο Σαλβαντόρ Σετέβε έχει ένα καλό επιχείρημα σχετικά με αυτό: «Παρόλο που είμαστε χονδρέμποροι στο BigBuy, και ναι πουλάμε τα πάντα, δεν συνιστάται το κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου σας να είναι υπερβολικά γενικευμένο». Το ιδανικό για την επίτευξη καλύτερων πωλήσεων είναι να βρείτε σε τη εξειδικεύεστε (όπως για παράδειγμα, προϊόντα για την κουζίνα) και να είστε ειδικός σε αυτό. Θα είναι πάντα πιο εύκολο να κερδίσετε το ενδιαφέρον και μεγαλύτερη προσοχή, εάν θέσετε τον εαυτό σας σε μια εξειδικευμένη αγορά από ό, τι αν προσπαθήσετε να καλύψετε τα πάντα.
  • Είναι σημαντικό να σημειωθεί αν ο προμηθευτής σας επιτρέπει την παραγγελία ενός μόνο προϊόντος ή αν πρέπει να υπάρχει ελάχιστη παραγγελία. Στην περίπτωση του BigBuy, για παράδειγμα, είναι δυνατή η αγορά των προϊόντων σε μεμονωμένες μονάδες, και χωρίς να χάνεται η χονδρική τιμή τους.
  • Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα μίας ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου σε σύγκριση με ένα  φυσικό κατάστημα είναι το πόσο εύκολο είναι να διασχίσετε τα σύνορα μεταξύ των χωρών. Εάν το κατάστημά σας λειτουργεί καλά, ίσως θα πρέπει να το μεταφράσετε και σε άλλες γλώσσες και να αρχίσετε να πουλάτε στο εξωτερικό. Οπότε είναι λογικό να σκέφτεστε προς τα μπροστά και να έχετε έναν  dropshipping προμηθευτή που να είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποστολές σε πελάτες που βρίσκονται οπουδήποτε. Το BigBuy προσφέρει αποστολές σε ολόκληρη την Ευρώπη (και στην πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, αν και οι τιμές είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές για την ευρωπαϊκή περιφέρεια).
  • «Ο dropshipping προμηθευτής σας θα πρέπει να σας προσφέρει διαφορετικές μεθόδους πληρωμής, προκειμένου να προσαρμοστείτε σε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα, » λέει ο Salvador Esteve. «Στο BigBuy δημιουργήσαμε ένα πολύ εύκολο στη χρήση σύστημα πληρωμών το οποίο ονομάζουμε «το πορτοφόλι» (‘the wallet).» Αυτό είναι το υπόλοιπο του λογαριασμού σας στο οποίο μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε περισσότερα χρήματα, με μεταφορά. Ωστόσο, προσφέρουμε και άλλες επιλογές πληρωμής, όπως με τραπεζικές κάρτες ή PayPal.

  • Ότι η αποστολή είναι ανώνυμη: Αυτό αποτελεί μέρος της βάσης του dropshipping, διασφαλίζοντας ότι ο προμηθευτής παραμένει άγνωστος. Ο χονδρέμπορος πρέπει να είναι εντελώς αόρατος για τον πελάτη. Στην περίπτωση του BigBuy, οι πελάτες είναι εντελώς ανώνυμοι. Ο πελάτης λαμβάνει την παραγγελία του με το όνομα του διανομέα από τον οποίο αγόρασε το προϊόν, χωρίς το λογότυπο ή τη διεύθυνση του BigBuy να εμφανίζεται πουθενά.
  • Ψάξτε για έναν αξιόπιστο προμηθευτή που σας δίνει της αίσθηση της εμπιστοσύνης. Μπορεί να ακούγεται σαν μία πολύ προφανής συμβουλή, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο. Αν και δεν υπάρχει «ασυναγώνιστη φήμη» (καμία εταιρεία δεν είναι τέλεια και παντού θα βρείτε δυσαρεστημένους πελάτες)΄,  πολλοί θα προσπαθήσουν να σας παρουσιαστούν ως υποτιθέμενοι dropshipping προμηθευτές. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην αξιοπιστία και να αποφύγετε τα προβλήματα με τις αναξιόπιστες εταιρείες. 

 Αρκετά συμπεράσματα σχετικά με το dropshipping

Σε αυτό το άρθρο μιλήσαμε για το τι είναι dropshipping, πώς λειτουργεί και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του για όσους αποφασίσουν ότι θέλουν να δημιουργήσουν online επιχειρήσεις . Τώρα που ξέρετε πώς λειτουργεί αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, ας ρίξουμε μία ματιά σε μερικά από τα βασικά συμπεράσματα που θα πρέπει να κρατήσουμε από όλα αυτά:

  • Για το Salvador Esteve το πιο σημαντικό σημείο είναι να έχετε γνώση του online marketing. «Αν και η συνεργασία με έναν dropshipping προμηθευτή ελευθερώνει τους ιδιοκτήτες μίας ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου από πολλά καθήκοντα, παραμένει  σε αυτούς το πιο σημαντικό κομμάτι, το οποίο είναι οι πωλήσεις. Αυτοί έχουν την ευθύνη να επεξεργαστούν μία καλή στρατηγική κοινωνικών μέσων, να διαμορφώσουν τις καμπάνιες τους στο AdWords και βασικά να γνωρίζουν όλες τις τελευταίες τάσεις στο online marketing και να τις εφαρμόζουν στο κατάστημά τους».«Αυτό που εννοώ είναι ότι εάν ο διανομέας δεν έχει καμία γνώση για το πώς να τρέξει μια ψηφιακή επιχείρηση,  η ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού εμπορίου του δεν θα πουλήσει αυτά που περιμένει». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε στους διανομείς μας να μελετούν το online marketing και να μην πιστεύουν εκείνους τους «γκουρού» που υπόσχονται ότι θα κερδίσετε χρήματα απλώς με το να είστε στο διαδίκτυο. Μία επιχείρηση στο διαδίκτυο απαιτεί λιγότερες επενδύσεις από μία φυσική και είναι πιο εύκολα κλιμακούμενη, αλλά η προσπάθεια και οι ώρες εργασίας που απαιτούνται για την επίτευξη κερδών παραμένουν θεμελιώδεις για την επιτυχία.
  • Ο dropshipping προμηθευτής που θα επιλέξετε θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ικανοποίησης του πελάτη σας. Βεβαιωθείτε ότι θα συνεργαστείτε με έναν που είναι αξιόπιστος, και έμπειρος,  και αυτό θα σας επιτρέψει να επεκταθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα και σε χώρες με διαφορετικές γλώσσες.
  • Ωστόσο, παρόλο που θα πρέπει να κάνετε μια αρχική επένδυση, το dropshipping έχει πολλά πλεονεκτήματα αν θέλετε να ανοίξετε μία ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου χωρίς να ξοδέψετε πάρα πολλά χρήματα. Θυμηθείτε ότι είναι πιο εύκολο να βάλετε τον εαυτό σας σε μια εξειδικευμένη αγορά και ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος της επισκεψιμότητά σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε να πουλήσετε. Αφιερώστε ένα μέρος του προϋπολογισμού σας για τη διαφήμιση, την ανάλυση, και την βελτιστοποίηση και συνεχίστε τις πωλήσεις όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων πιο αποτελεσματικά.

Με αυτό το άρθρο ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να καταλάβετε τι είναι το dropshipping. η ISTOGRAMI είναι ένας από τους κορυφαίουςκατασκευαστές e-shop στην Ευρώπη, και διαθέτει πάνω από 1.000 Templates. Εξυπηρετούμε πελάτες από 24 χώρες. Σας ενθαρρύνουμε να μας γνωρίσετε και να μπείτε και εσείς στο μεγάλο επιχειρησιακό μοντέλο που λέγετε dropshipping. Θα σας περιμένουμε!

Διαβάστε το Άρθρο για πιό προχορημένους Τι είναι το dropshipping είναι βιώσιμο μέσω shopify  με 4 αναλθτικά video

Links
https://ecommerce-platforms.com/
https://www.bigbuy.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου